czwartek, 5 grudnia 2013

Karkówka saute z pieczonymi ziemniakami

Hej!
Przygotowałam dzisiaj na obiad pieczoną karkówkę z ziemniakami. Danie to nie wymaga dużo pracy a dobrze smakuje i nieźle wygląda. Fajna alternatywa dla klasycznego schabowego z ziemniakami, którego ja osobiście już nie mogę jeść. 
Podaję Wam przepis :)


Składniki:
- 4 plastry karkówki
- 8 niedużych ziemniaków
- olej
- przyprawa staropolska lub inna przyprawa do ziemniaków
- papryka
- sól i pieprz

Przygotowanie:
Mięso umyć, oszuszyć, rozbić tłuczkiem a następnie posolić i popieprzyć. Obrane i umyte ziemniaki pokroić na ćwiartki i gotować w osolonej wodzie ok 8 min. Karkówkę smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron aż do zarumienienia. Następnie przekładamy ziemniaki i mięso do żaroodpornych naczyń.


 Ziemniaki polewamy odrobiną oleju i posypujemy ziołami, papryka oraz solą. Mięso pieczemy pod przykryciem jednocześnie z ziemniakami ok 40 min w 180 st. C. Karkówka powinna być miękka i soczysta.
Do tego pasuję surówka z białej kapusty. Ja jednak nie miałam na to już czasu i podałam z papryką ze słoika :). 

3 komentarze:

  1. O karkówkę uwielbia mój Jurek, chyba w weekend mu zrobię;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mojemu partnerowi by na pewno podpasowało takie danie :) Uwielbia karkówkę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda pysznie

    www.magadish.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń