piątek, 14 marca 2014

Czas na zdrowy posiłek - płatki owsiane z musem truskawkowym


W ostatnim czasie na pierwsze śniadanie często przygotowuję płatki owsiane. Nie dlatego, że uwielbiam ich smak ale dlatego, że są zdrowe i pożywne. Zazwyczaj gotuję je co drugi dzień i zawsze zjadam pierwszego dnia gdyż świeże lepiej smakują. Tak naprawdę to jeszcze do niedawna jadłam je można powiedzieć trochę "na przymus" gdyż nawet po dodaniu łyżki miodu czy jogurtu nie bardzo mi smakowały. Aż do dnia gdy spróbowałam z dodatkiem pysznego musu truskawkowego własnej roboty.

Naprawdę teraz jedzenie owsianki sprawia mi przyjemność! Jeżeli macie podobny problem to zachęcam do spróbowania i przekonania, że owsianka może być smaczna. Idealnie będzie pasować na pierwsze śniadanie jak również na kolację czy podwieczorek. Teraz gdy mamy post sprawdzi się nawet w porze obiadowej.

Potrzebujemy:

- pół szklanki płatków owsianych górskich
- szkl. gorącej wody
- szkl. truskawek (mrożone)
- cukier lub miód do smaku


Przygotowanie:
Owsiankę zalewamy szklanką gorącej wody i gotujemy kilka minut aż do odparowania wody. Pod koniec możemy podlać owsiankę odrobiną mleka w celu poprawienia koloru i smaku.

Rozmrożone truskawki z dodatkiem łyżki miodu lub cukru miksujemy za pomocą miksera  lub blendera.
Płatki podajemy ze schłodzonym musem truskawkowym. Możemy dodać jeszcze  owoce w kawałkach np. banany lub kiwi.



10 komentarzy: