poniedziałek, 28 września 2015

Konfitura z owoców leśnych - moje śniadanie



Moje dzisiejsze śniadanie to świeże pieczywo z masłem i konfiturą z owoców leśnych, którą wczoraj sama przygotowałam. Nie zawiera żadnych dodatków oprócz cukru. Ma idealną konsystencję i cudowny smak lata. Gorąco polecam :)


Potrzebne składniki :
- 1,5 szkl jeżyn
- 2 szkl malin
- ok 3 szkl g borówki amerykańskiej
- pół szkl cukru
-  dodatkowo garść jagód 


Owoce dokładnie przebieramy i płuczemy. Wrzucamy do garnka, dodajemy ok pół szklanki cukru i gotujemy na bardzo małym ogniu. Po chwili za pomocą tłuczka rozgniatamy owoce i gotujemy aż do odpowiedniej konsystencji (ok  30 min) co jakiś czas mieszając.. Konfiturę możemy podgrzewać kilka razy w celu jej zagęszczenia.
Gotowy dżem przekładamy do wyparzonych, małych słoików i pasteryzujemy gotując je w dużym garnku przez 15 min. Woda powinna sięgać do połowy słoików a spód  wyłóżmy wcześniej gazetą. Słoiki wyciągamy dopiero po przestygnięciu.



4 komentarze: