środa, 21 stycznia 2015

3 bit, czyli ciasto na każdą okazję



Pewnie większość z Was już słyszała o tym cieście na wzór słynnego batona. 
U nas dość często gości w domu, gdyż bardzo je lubimy. Ciasto jest delikatne w smaku, ma w sobie coś luksusowego, dlatego śmiało możemy przygotować na jakieś przyjęcie lub imprezę. W dodatku nie wymaga pieczenia więc ryzyko, że nam się nie uda jest niewielkie.

Potrzebne składniki:
- dwa opakowania herbatników po 200g
- 1.5 opakowania budyniu śmietankowego (ja użyłam firmy Delecta z dodatkiem białej czekolady)
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki cukru pudru
- masa krówkowa  w puszce 400g (ja kupuje tą z Biedronki)
- ok.700 ml mleka
- 100 g masła
- 500 ml śmietanki 30% (polecam Łaciata lub z Lidla)
- czekolada mleczna

Zaczynamy od przygotowania kremu budyniowego. Część mleka odlewamy i mieszamy z proszkiem budyniowym, resztę mleka zagotowujemy z dodatkiem 3 łyżek cukru. Do gotującego się mleka dodajemy budyń i cały czas mieszamy. Jeżeli masa budyniowa jest za gęsta lub w smaku jest wyczuwalny proszek należy dodać jeszcze odrobinę mleka i jeszcze raz zagotować.Czekamy aż budyń całkowicie wystygnie.
Miękkie masło ucieramy mikserem z dodatkiem 1 łyżki cukru pudru. Następnie dodajemy po łyżce budyniu i miksujemy aż powstanie jednolity krem.
W brytfanie (25x30) rozkładamy herbatniki. Następnie smarujemy "krówką" i kładziemy kolejną warstwę herbatników, którą przekładamy kremem. Śmetankę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec 2 łyżki cukru pudru. Na trzecią warstwę herbatników rozkładamy bitą śmietanę, którą posypujemy starkowaną czekoladą.
Ciasto najlepsze jest jak się schłodzi kilka godzin w lodówce. Pamiętajcie o odpowiednim zabezpieczeniu ciasta w lodówce bo szybko chłonie inne zapachy.


6 komentarzy:

  1. uwielbiam je <3


    www.kataszyyna.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiamy baton 3bit ale to ciasto ...wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. to ciasto wygląda świetnie, a na pewno jeszcze lepiej smakuje:P

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniami! Ale pychotka *.* obserwuję fb.

    Zapraszam też na mojego świeżaka ✌
    https://facebook.com/profile.php?id=1537862603162678&ref=bookmark

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale pysznie wygląda to ciasto. Muszę spróbować upiec.

    Zapraszam do mnie
    http://kasiakoniakowska.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. aż się głodna zrobiłam:)
    http://zycienienabogato.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń