środa, 19 listopada 2014

Idealne danie na jesień - kapusta na ciepło




Dzisiaj wpis kulinarny. Podpowiem Wam jakie danie można przygotować ze świeżej kapusty, gdy nie macie ochoty na gołąbki. Danie a'la bigos zrobiłam niedawno po raz pierwszy i jestem pewna, że nie po raz ostatni. Odgrzewany na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej. 

Do przyrządzenia będziemy potrzebowali:
- główkę kapusty 
- 2 pomidory 
-3 średniej wielkości cebule 
-2 pętka kiełbasy dobrej jakości (ja kupuję w sklepie z naturalnymi wędlinami- zwyczajną)
-30-40 dag chudego świeżego boczku 
- 1 niedużą marchewkę 
-2 listki laurowe
-2-3 ziela angielskie 
- odrobina koncentratu lub ketchup
-sól i pieprz



Kapustę obieramy z pierwszych liści, następnie dzielimy na 4 części i kroimy w paseczki. Pokrojoną kapustę gotujemy w niewielkiej ilości wody, dodajemy obrane i pokrojone pomidory, marchewkę, 2 listki laurowe i ziela angielskie, następnie solimy. Kiełbasę, boczek i cebulę kroimy w kostkę. Kiełbasę dobrze podsmażamy na oleju (którego nie żałujemy!), następnie dodajemy cebulę i wszystko razem dusimy. Boczek podsmażamy a potem dusimy pod przykryciem na drugiej patelni. Po ok 25 min gdy kapusta i marchewka będzie prawie miękka, odcedzamy pozostałą wodę. Dodajemy do kapusty kiełbasę z cebulą i tłuszczem, gotowy boczek, ok łyżkę sosu pomidorowego, sól, pieprz i podgrzewamy wszystko razem przez ok 10 min. I gotowe! Doskonale smakuje ze świeżym pieczywem jak i ziemniakami.

3 komentarze: