czwartek, 25 września 2014

Jak zrobić hamburgera w domu?


Ostatnio zamiast klasycznego obiadu przygotowałam hamburgery. Nie chce się przechwalać ale wyszły naprawdę pyszne jak zresztą większość potraw, które przygotowuję :). A co tam! Nie będę taka skromna :) Dlatego jeżeli macie ochotę na taką smaczną kanapkę zapraszam do skorzystania z mojego przepisu.

Potrzebne składniki na 4 hamburgery;
- 400 g mięsa mielonego z wołowiny
- 4 bułki do hamburgerów
- 2 średniej wielk.pomidory
- 2 ogórki kiszone
- sałata lodowa
- cebula
- 3-4 łyżki majonezu
- łyżka śmietany 12%
- sól i pieprz

Mięso mielone polecam z Biedronki.  Sama wołowina z dodatkiem soli bez zbędnych dodatków.
Jeżeli chodzi o przygotowanie hamburgera - do mięsa dodałam pół łyżeczki soli gruboziarnistej, pieprz, odrobinę zimnej wody i oleju. Prawdziwy hamburger powinien być pieczony na grillu jednak zapewniam Was że ten z patelni też jest dobry.
Kotlety formujemy cienkie i zdecydowanie większe niż nasza bułka gdyż po usmażeniu sporo się skurczą.
Smażymy ok 8 min z dwóch stron, chwilę pod przykryciem.
Warzywa myjemy, osuszamy i kroimy w plastrty. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki. Przygotowujemy sos. Majonez mieszamy ze śmietaną i doprawiamy odrobiną soli i pieprzu.
Bułkę podgrzewamy w mikrofali lub piekarniku jeżeli wolimy mieć chrupiącą.
Na spód bułki  kładziemy łyżkę sosu, następnie kotleta, cebulę, ogórki, pomidora i sałatę. Smarujemy drugą część bułki sosem, przykrywamy i gotowe!




A na deser proponuję to ciasto, odrobina luksusu w chłodniejsze dni, a potem dużo ruchu :)







4 komentarze:

  1. na pewno spróbuję zrobić takie w domu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Great post! Looking so yummy!

    xx,
    www.mellowyellowblog.com

    OdpowiedzUsuń
  3. moja mama robi pyszne :) a mnie ciekawi jak zrobiłaś to ciasto - wygląda mega apetycznie :3
    http://whatisinthehat.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciasto nic skomplikowanego wspomogłam się mieszanką firmy gellwe pod nazwą Volcano jest pyszne

      Usuń