piątek, 12 września 2014

Ciasto z delikatną pianką i malinami



Na zakończenie lata polecam lekkie ciasto na biszkopcie z galaretką i malinami. 

Potrzebne składniki;
- 3 jaja
- pół szkl. mąki tortowej
- łyż. mąki ziemniaczanej
1 łyż. proszku do pieczenia
4 łyżki wody
4 łyżki oleju
- 3/4 szkl. cukru
- 500 ml śmietanki 30%
- 1 galaretka cytrynowa
- 2 łyżki cukru pudru
1-2 galaretki truskawkowe lub malinowe
- szkl. świeżych lub mrożonych malin

Z białek ubić na sztywno pianę, następnie  stopniowo dodawać cukier, żółtka, wodę i olej zmniejszając obroty miksera. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i partiami wsypywać do masy delikatnie mieszając łyżką.
Gotową masę wylewamy do wcześniej wysmarowanej tłuszczem formy i obsypanej bułką tartą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok 20 min w 180 st.
W dwóch naczyniach zalewamy galaretki i czekamy aż delikatnie się zsiądą. 
Następnie ubijamy śmietanę na puch i łączymy z delikatnie tężejącą galaretką cytrynową. Dosładzamy cukrem pudrem do smaku. Tak przygotowaną masę wylewamy na przestudzony biszkopt. Umyte, osuszone maliny rozkładamy na cieście i zalewamy drugą galaretką.


3 komentarze: