środa, 14 maja 2014

Moja ulubiona tortilla z kurczakiem


 Dzisiaj przepis na  jeden z moich ostatnio ulubionych obiadów...


W ostatnim czasie prawie w ogóle nie jadam ziemniaków. Są już stare brzydkie,  źle się obierają i nie zachęcają do jedzenia. Nie mogę się już doczekać, kiedy pojawią się nasze polskie młode ziemniaki, które uwielbiam.

Wczoraj przygotowałam pyszną tortillę z kurczakiem i świeżymi warzywami. Placki kupiłam niestety gotowe. Nie są zbyt zdrowe, zawierają sporo różnych dodatków ale ostatnia próba ich zrobienia samodzielnie zbytnio się nie powiodła. Mąż mówił, że nie są złe ale mi jakoś nie smakowały. Może za drugim razem wyszły by lepsze jednak jest trochę przy tym papraniny.
Przechodząc do przepisu :)

Potrzebne nam będą:
- 500 g fileta z kurczaka
- opakowanie placków tortilli
- 1 duży lub dwa małe pomidory
- sałata lodowa lub inna  najlepiej krucha
- 2 małe cebule
- 3 łyżki majonezu
- pół dużego kubka śmietany 12% (może być jogurt)
- pół ogórka świeżego
- 2 ząbki czosnku
- koperek
- przyprawa typu "kebab"
- szczypta soli
Z podanych składników wyjdzie nam 5-6 tortilli

 Wykonanie:
Piersi z kurczaka kroimy w nieduże paski, dodajemy 2 łyżki oleju i pół opakowania przyprawy, mieszamy i wstawiamy do lodówki na ok 2 godz. Sałatę myjemy i osuszamy. Podobnie robimy z resztą warzyw, które następnie kroimy w dość cienkie plastry. Mięso smażymy na średnim ogniu przez ok 10 min.


Przygotowujemy sos czosnkowy:
Mieszamy majonez ze śmietaną, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, drobno pokrojony koperek i odrobinę soli.


Placki podgrzewamy na suchej patelni bądź w mikrofali, kładziemy liść sałaty i resztę składników, polewamy sosem i składamy tortillę




I gotowe! Tortilla świetnie sprawdzi się na zwykły obiad - jest syta, jak również możemy ją zaserwować gościom. Świetna alternatywa dla schabowego z ziemniakami :)

10 komentarzy: