wtorek, 1 października 2013

Przepis na kurki w śmietanie

Hej!
Dzisiaj mój przepis na kurki w śmietanie. Kurki to jedne z moich ulubionych grzybów, które cudownie pachną i smakują. Czasem dodaje je do jajecznicy, jednak najbardziej smakują mi z dodatkiem masła, cebuli i słodkiej śmietanki. Postanowiłam je dzisiaj przyrządzić i podzielić się z Wami  moim prostym przepisem! :) Niestety sezon na kurki po mału się kończy więc to ostatni moment by skosztować je świeże, prosto z lasu a przecież takie smakują najlepiej!


Składniki:
- garść kurek
- średnia cebula
- łyżka masła
- 3/4 szkl. śmietany 30%
- sól i pieprz



Sposób przyrządzenia:

Kurki dokładnie umyć, oczyścić a następnie podgotować ok 5 min. Cebulę pokroić w kostkę, posolić i przesmażyć na łyżce oleju. Kurki pokroić w paski i dodać do cebuli., smażyć razem przez chwilę, następnie wlać śmietanę, dodać łyżkę masła i doprawić solą i pieprzem. Gdy sos zgęstnieje podawać z dodatkiem pieczywa.


 I gotowe! :)




3 komentarze: