wtorek, 16 czerwca 2015

Przepis na lekkie ciasto z galaretką

Dziś przepis na smaczne i łatwe ciasto idealne na letni dzień. 
Polecam!

Składniki:
- 2-3 jajka
- pół szkl. mąki
- pół szkl. cukru
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 galaretka cytrynowa
-  600 ml śmietanki 30%
- 4 łyżki cukru pudru
- garść jagód
- galaretka malinowa
- ok. 180 g serka mascarpone
- płatki czekoladowe (ja kupiłam w lidlu)


Przygotowanie:
Z podanych składników zrobić biszkopt wg tego przepisu: http://patricia-fashion.blogspot.com/2013/08/biszkopt-z-bita-smietana-i-borowkami.html
Następnie zalewamy galaretkę cytrynową 1 szkl. wody i 2 szkl. galaretkę malinową. 
Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy 3 łyżki cukru pudru. 2/3 śmietanki mieszamy z delikatnie tężejącą galaretka cytrynową, jagodami i wylewamy na biszkopt. Następnie ciasto przekładamy tężejącą galaretką malinową i wstawiamy do lodówki.
Z reszty kremówki przygotowujemy krem dodając serek mascarpone i łyżkę cukru pudru. Rozprowadzamy krem i posypujemy wierzch ciasta kawałkami czekolady. Schładzamy ciasto w lodówce i gotowe!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz