wtorek, 24 lutego 2015

Przepis na zupę gulaszową z klopsikami



Mam dzisiaj dla Was przepis na wyśmienitą zupę gulaszową. Zamiast klasycznej wersji z kawałkami mięsa spróbujcie tej z klopsikami. Doskonała, aromatyczna i pożywna zupa na chłodniejsze dni.

Składniki:
- 1 duża marchew
- kawałek selera
- 3 duże ziemniaki
- 1 mała papryka czerwona
- 250 g pieczarek
- cebula
- 40 dag mięsa mielonego wieprzowego lub wieprz.-woł.
- 2 łyżki bułki tartej
- jajko
- Fix do gulaszu firmy Knorr
- sól, pieprz

Przygotowanie:

Obieramy warzywa, marchew kroimy na małe kawałki, seler tarkujemy na tarce o grubszych oczkach i wrzucamy do gotującej się wody. (ja z podanych składników gotuje pół dużego garnka)
Pieczarki myjemy lub obieramy jeśli zajdzie taka potrzeba, kroimy na grubsze paski i podsmażamy na oleju tak aby się zarumieniły, wrzucamy do reszty.
Po chwili dodajemy obrane, umyte, pokrojone w kostkę ziemniaki, a także pokrojoną w kostkę lub paski parykę.
Przygotowujemy pulpety:
Mięso mieszamy z tartą bułką, jajkiem, odrobiną wody, solą i pieprzem. Formujemy klopsiki wielkości orzecha włoskiego, podsmażamy je na odrobinie oleju. Cebule kroimy w kostkę lub przekrajamy na pół, dodajemy do mięsa i również chwilę podsmażamy.
Pod koniec dodajemy mieszankę Fix do gulaszu i klopsiki z cebulą. Gotujemy jeszcze ok 10 min, doprawiamy tylko solą i gotowe! Najlepiej smakuje na drugi dzień gdy składniki się "przegryzą".







3 komentarze: