piątek, 3 października 2014

Przepis na leczo z cukinii



Nigdy nie przepadałam za zupą dyniową i myślałam że podobnie będzie z cukinią.
Jednak jakiś czas temu zmieniłam zdanie, gdy spróbowałam dania przygotowanego przez moją mamę.
Leczo z dodatkiem cukinii wyśmienicie smakuje i idealnie pasuje na jesienne, chłodniejsze dni.
Cukinia zawiera sporo witamin, jest źródłem magnezu, żelaza, odkwasza organizm. W połączeniu z odpowiednimi składnikami nabiera charakteru i smaku. Doskonale pasuje do tego typu potraw.

Potrzebne składniki:
- 1 średniej wielkości kabaczek
- 1 pętko kiełbasy podwawelskiej
- 2 papryki (czerwona i zielona)
- 3 cebule
- 2 pomidory
- sól i pieprz

Warzywa myjemy, obieramy ze skóry, paprykę i cukinię oczyszczamy i kroimy wszystko w kostkę. Podsmażamy wcześniej pokrojoną kiełbasę, po chwili dodajemy cebulę, następnie paprykę i pomidory. Cukinię dusimy w garnku w niewielkiej ilości wody ok 15 min. Gdy warzywa na patelni zmiękną łączymy je z cukinią, dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
Jeżeli wolicie wersję bardziej pikantną dodajcie papryczkę chili.
Leczo najlepiej smakuję po kilku godzinach gdy się przegryzie.




4 komentarze: