środa, 8 stycznia 2014

Piersi z kurczaka zapiekane z porami


Przepis ten dostałam kilka lat temu od znajomej i od tego czasu jest to jedno z moich ulubionych dań. Piersi przygotowane według tego przepisu są niezwykle aromatyczne, delikatne i soczyste. Potrzebujemy tylko trzech składników: duży por, podwójną pierś z kurczaka i majonez. I oczywiście przyprawy do smaku. Ja używam tylko tych naturalnych. Polecam ten przepis dla dorosłych i  dla dzieci.

Składniki:
- 1 duży por lub 2/3 małe
- 500 g piersi z kurczaka
- ok 300 ml majonezu
- sól i pieprz


Piersi przygotowujemy jak na klasyczne kotlety, rozbijamy delikatnie tłuczkiem (im cieńsze tym delikatniejsze i rozpływające się w ustach), przyprawiamy.
Por kroimy w plastry i równomiernie układamy w naczyniu żaroodpornym, delikatnie solimy. Kawałki kurczaka układamy blisko siebie na porach. Wierzch smarujemy majonezem tak aby całe piersi były zakryte.
Pieczemy pod przykryciem w 180 st. C około 45 minut. Podajemy z pieczywem lub ziemniakami.


1 komentarz: